38 Pottenbakkerij Groenesteeg 65 / Gemma Boetekees

Groenesteeg 65 Leiden
info@groenesteeg65.nl
http://www.groenesteeg65.nl

Gemma Boetekees maakt keramiek voor dagelijks gebruik in rood aardewerk en wit steengoed. Het verschil is de klei en de temperatuur waarop het wordt afgestookt. Alle potten worden op de electrische draaischijf gemaakt. Haar decoraties zijn van een dunne kleislib, meestal met een ringeloor (een soort slagroomspuit voor klei) aangebracht.

Het aardewerk wordt gemaakt van roodbakkende Westerwaldklei uit Duitsland waarop een dunne laag witte of zwart-bruine kleislib en dan geringeloorde decoratie komt. Het rode aardewerk wordt direct geglazuurd en als het droog is, in 1 keer opgestookt in een keramiekoven tot 1080°. Dat is een ongebruikelijk en traditioneel proces met een effect van een enorme directheid die van de pot afstraalt.

Het steengoed wordt gedraaid met witte Westerwald klei. Hierover komt ook een dunne laag gekleurde kleislib (in grijs en blauw tinten), en een geringeloorde decoratie met dunne kleislib. Daarna wordt het 2 maal gestookt tot op 1250° in de laatste stook.

Tijdens de Kunstroute zullen in de pottenbakkerij op de Groenesteeg diverse demonstraties van het maakproces gegeven worden. Dus kom even kijken!

Discipline
keramiek

Voeg toe aan favorieten

Verwijder van favorieten

Meer info

Dubbele (tapas) bakjes

Aardewerk

Grote schaal

Aardewerk

Kom

Aardewerk 10 cm

Kom

Aardewerk 8 cm

Middelgrote schaal

aardewerk, 28 cm

Sake fles

vaas voor een enkele bloeiende bloem of tak, ong. 18 cm. hoog

  • 1
  • 2

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
kunstroute@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje