Museum De Lakenhal presenteert

Industry Day 2017

Op donderdag 18 mei organiseert Museum De Lakenhal de Industry Day. Deze middag wordt speciaal georganiseerd voor Leidse kunstenaars en iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector. Dit jaar is het thema: Tijd voor een nieuw Manifest!

Het thema haakt aan bij het Stijljaar, waar 2017 van in het teken staat. 100 jaar geleden richtte Theo van Doesburg De Stijl in Leiden op. In 1918 schreven enkele leden van De Stijl een manifest waarin gesproken werd over een nieuw tijdsbewustzijn waarin een strijd gaande was tussen het ‘individueele’ versus het ‘universeele’. Met het Manifest was De Stijl uit op verbroedering en dacht dat te bereiken via hun kenmerkende beeldtaal die voor iedereen ongeacht cultuur, taal en achtergrond, begrijpelijk werd geacht.

Ook in deze tijd zou die oproep niet misstaan. Maar is dit nog wel een tijd om een dergelijk manifest uit te brengen? Welke rol spelen Nederlandse kunstenaars in de huidige samenleving? Engagement in de kunst, hoe ziet dat er anno 2017 uit? Is een kunstwerk niet per definitie geëngageerd omdat het altijd een weerslag is van de tijd waarin het gemaakt is? Of wordt het hoog tijd voor een meer activistische houding? Voor een nieuw Manifest? Deze vragen komen aan bod tijdens de Industry Day.

Programma Industry Day – 18 mei (13.00 – 16.00 uur)

  • Inleiding door Resi van der Ploeg (projectleider Kunstroute Leiden).
  • John Stelck (Studio Biskaje) over de nieuwe vormgeving van de Kunstroute.
  • Theo Tegelaers over hoe kunst een betekenisvolle functie kan hebben in de maatschappij. Theo Tegelaers is bestuurslid en curator van TAAK, een onafhankelijk landelijk collectief dat projecten organiseert rondom maatschappelijke onderwerpen.
  • Maarten van Maanen en Ruchama Noorda over hun eenmalige uitgave van de krant ‘Een Stijl’. In deze krant zal de nadruk liggen op een hedendaagse vertaling van de radicale en utopische kant van De Stijl. Maarten van Maanen is redactioneel ontwerper en vaste ontwerper van kunsthuis SYB en Ruchama Noorda is kunstenaar.
  • Optreden door Performance Artist Ioana Tudor. Ioana Tudor is oprichtster van Theater De Generator: een nieuw Leids Initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijvende kunst.
  • Panelgesprek
  • Niels Kuiper (bestuurslid projecten bij Beelden in Leiden) over het ‘kunstenaarscollege’ dat BiL later dit jaar organiseert.

Optioneel: 17.00 uur opent Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht, als je zin hebt ben je welkom om hier aanwezig te zijn.

Kosten zijn € 5,- per persoon, graag contant betalen aan de kassa. Aanmelden kan via info@kunstrouteleiden.nl. De middag vindt plaats in HUBspot, Langegracht 70 in Leiden.

Let op: In de uitnodigingsbrief staat vermeld dat het adres van HUBspot Langegracht 90 is. Het huisnummer is echter fout: het correctie adres is Langegracht 70. 

 

< ga terug

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
info@kunstrouteleiden.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje