Vierkant in Vierkant aangeboden aan de stad

Vierkant in Vierkant, de betonplastiek van Theo van Doesburg uit 1917, wordt in het De Stijljaar 2017 tijdelijk geplaatst in plantsoen Morssingel naast IBIS hotel. Aanbieding aan de stad Leiden op 23 september om 16.30 uur.

Waarom Vierkant in Vierkant in Leiden en waar?

De Leidse kunstenaar Theo van Doesburg is de motor achter De Stijl geweest. Hij was een universeel kunstenaar: schilder, graficus, ontwerper, architect en dichter; uitdrager van de boodschap van vernieuwing, totaalkunst als inspiratiebron voor het leven. Hij richtte medio 1917 in zijn atelier aan het Kort Galgewater het tijdschrift De Stijl op. Hij bleef hoofdredacteur tot zijn dood in 1931. Het tijdschriftje groeide uit tot de beroemde internationale beweging. Tot de eerste ‘medewerkers’ van De Stijl behoorden Mondriaan, Huszár en Van der Leck, maar ook de architecten J.J.P. Oud en Jan Wils en de Italiaanse futurist Gino Severini. Later sloten de Belgische beeldhouwer Georges Vantongerloo en de meubelmaker Gerrit Rietveld zich bij De Stijl aan.

Ook in 1917 ontwierp hij in Leiden samen met Jan Wils Vierkant in Vierkant als inzending voor een prijsvraag in Leeuwarden. Het laat zien hoe hij architectuur ziet: als een vorm van functionele sculptuur. Het is, behalve in Leiden als tijdelijk houten monument (2009 – 2010), nooit eerder uitgevoerd in de openbare ruimte. Van Doesburg zelf hechtte veel waarde aan Vierkant in Vierkant, waarvan hij een maquette gebruikte bij zijn werk als docent aan het Bauhaus in Weimar.

Er is alle reden om het markante Vierkant in Vierkant in Leiden de plaats te geven die het toekomt. Jarenlang heeft de stichting Vierkant in Vierkant zich ingezet om de plastiek gerealiseerd te krijgen voor het station. De gemeente wilde die plek echter niet vrijgeven voor dit doel. In 2016 ontstond steun in de Raad voor het idee om de plastiek te plaatsen in het aan te leggen Morssingelpark. Wethouder van Cultuur, Robert Strijk, steunt de plannen.

Daarmee komt op die plaats een blijvend icoon van de internationale kunstenaarsbeweging De Stijl, een versterking van Leiden als internationale stad van kunst en wetenschap. Leiden is de stad van Rembrandt van Rijn, natuurlijk, maar met uw steun voortaan ook die van Theo van Doesburg. Met Vierkant in Vierkant, een plastiek waarbij verbinding en verbroedering sleutelelementen zijn, wordt vluchtelingenstad Leiden naast de stad van Rembrandt ook die van Van Doesburg. Geen beter moment daarvoor dan dit jaar bij het eeuwfeest van De Stijl. Alleen al in Nederland is voor dit jaar een groot aantal evenementen gepland, waaronder ook in Leiden.  Deze honderdste verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij.

< ga terug

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
r.vanderploeg@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje