Persbericht Kunstroute 2017

Persbericht

25 september 2017

23e editie Kunstroute Leiden met 6700 bezoekers groot succes

Afgelopen weekend stond Leiden in het teken van de jaarlijkse Kunstroute. Voor de 23e keer kregen bezoekers een kijkje achter de schermen bij professionele Leidse kunstenaars. Organisator Museum De Lakenhal kijkt terug op een zeer geslaagde editie, die door 6700 mensen werd bezocht.

Verspreid over 83 locaties konden geïnteresseerden maar liefst 161 Leidse kunstenaars (ateliers), galeries en kunstenaarsinitiatieven bezoeken. De jaarlijkse route voerde langs beeldende kunst in alle soorten en maten: van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van beeldhouwwerken tot innovatieve kunst. De kunstenaars waren het hele weekend aanwezig om toelichting te geven op hun werk.

In verband met de restauratie en uitbreiding van organisator Museum De Lakenhal was het startpunt van de jaarlijkse route dit jaar bij ARS Aemula Natura. Tijdens de officiële opening van de Kunstroute werd daar afgelopen zaterdag ook bekendgemaakt dat Patricia Nauta de nieuwe stadsfotograaf van Leiden is. Vanuit het startpunt trokken bezoekers verder naar de andere ateliers. Een van populairste ateliers op de Kunstroute was dit jaar nieuwkomer Marktsteeg 10. Projectleider Resi van der Ploeg van Museum De Lakenhal: ‘Deze nieuwe ontmoetingsplek is een aanwinst voor de stad. Het is een plek voor kleinschalige evenementen en bijeenkomsten, maar ook het atelier van kunstenaar Casper Faassen is er gevestigd.’ Ook het startpunt bij ARS Aemula Natura trok veel bezoek. ‘Met verschillende exposities door het pand trok het startpunt dit jaar bijna twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar, aldus Van der Ploeg.

Flashmobs

Bijzonder onderdeel van de gratis Kunstroute was de flashmob van kunstenares Marlies van Boekel. Een spreekkoor van 50 mensen sprak 177 definities van kunst uit. Projectleider Resi van der Ploeg van Museum De Lakenhal: ‘Deze flashmob ging over de vraag wat kunst nou eigenlijk is. Volgens Marlies van Boekel is dat niet in één zin te vatten en daarom heeft ze het ingestoken met de vele definities.’ De definities liepen uiteen van positieve benadering: Art = heaven tot negatief: Art = crap.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is hét museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie en beeldmateriaal contact op met afdeling Publiek van Museum De Lakenhal T +31 (0)71 516 53 60 E publiek@lakenhal.nl

Bijschriften

-         Kunstroute 2017 – Atelier Casper Faassen – Foto: Eelkje Colmjon

 

Museum De Lakenhal
Postbus 2044
2301 CA Leiden
071 5167965
r.vanderploeg@lakenhal.nl

Webdevelopment: Studio Projectie

Design: John Stelck, Biskaje